Chinese kruidentherapie

De Chinese kruiden therapeut arts zal op basis van de diagnose een Chinese kruiden formule samenstellen. De Chinese kruiden formule bestaat uit verschillende ruwe kruiden ingrediënten waarvan u thuis een aftreksel maakt.

De kruiden worden individueel voor u samengesteld, op basis van de klachten. De behandeling wordt aanvankelijk per week beoordeeld en zonodig herhaald. Naast deze ruwe kruiden bestaat de Chinese Kruiden Therapie ook in tablet en/of granulaat vorm.

Medicinale werking

Kruiden worden al vele duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. In China zijn deze kruiden voor het eerst beschreven door Shen Nong in de 1e eeuw voor Christus. Hij maakte hiermee de eerste ‘materia medica’. Alle huidige werken van vandaag de dag zijn hierop gebaseerd. De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong.

Chinese kruidenpreparaten

Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties. De Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie. Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese farmacopee een energetische beschrijving.

Pijler Chinese geneeswijze

Samen met de acupunctuur vormt de kruidentherapie een belangrijke peiler binnen de Chinese geneeswijze. De Chinese farmacotherapie omvat meer dan 6.000 verschillende medische substanties met verschillende eigenschappen voor het verhelpen van verstoringen in het evenwicht. Vandaag de dag worden er circa 600 verschillende kruiden gebruikt bij behandelingen.

Chinese kruiden classificatie

De kruiden worden in hoofdlijnen geclassificeerd in twee verschillende groepen. De eerste groep omvat de temperatuurspecifieke eigenschappen van kruiden, zoals heet (re), warm (wen), koud (han), neutral (ping) en aromatisch. De tweede groep omvat de smaak eigenschappen van kruiden, zoals zuur (suan), bitter (ku), zoet (gan), gekruid (xin) en zout (xian).

Yin en Yang

De verschillende combinaties van temperatuureigenschappen en smaakeigenschappen van kruiden geven bepaalde eigenschappen die de yin en yang energiestromen kunnen beïnvloeden. Een zuur, bittere en een zoute smaak zijn gerelateerd aan yin, terwijl zoet aan yang wordt gerelateerd.

Chinese kruiden eigenschappen

Hierdoor kunnen kruiden ingezet worden voor het bevorderen van bijvoorbeeld warmte, verkoeling, neutraliseren of bevorderen van stagnatie. Tevens is het belangrijk in te zien dat een bepaalde kruid niet een enkele eigenschap heeft.

Vrijwel altijd is er een bepaalde combinatie van eigenschappen en temperatuur welke zijn invloed heeft op een tot meerdere organen. Warme kruiden kunnen gebruikt worden voor verstoringen met de warmtebalans. Deze kruiden met een warme energie-eigenschap dienen gecombineerd te worden met kruiden met een verkoeling en koude energie zodat de overwegende toon verkoeling is. In de farmacotherapie met Chinese kruiden zijn er relatief weinig neutrale kruiden.